Inside AdWords - Norge
Googles offisielle blogg for nyheter, tips og informasjon om AdWords
Siteklinikk: Nettbasert butikk
16. april 2010
For en stund siden åpnet vi for innsendinger til den
nordiske Siteklinikk
. Som en del av dette tiltaket har vi valgt og analysert fire nettsteder, ett fra hvert av de fire nordiske språkene som omfattes av tiltaket. For hvert nettsted vil vi skrive et sammendrag av anbefalinger, der vi legger spesielt vekt på nettstedets søkbarhet og tilgjengelighet. Som første post i denne serien har vi analysert www.korukamari.com. Her er et sammendrag av funnene våre, som vi håper vil forbedre nettstedets søkbarhet og indeksering. Selv om vi bruker www.korukamari.com som eksempel i denne posten, kan forslagene vi kommer med brukes av alle på egne nettsteder.
Flerspråklig nettsted
Butikken er foreløpig tilgjengelig på finsk og engelsk. Men når vi ser på de indekserte nettadressene ved å bruke operatoren
site:
, legger vi merke til at de fleste av de engelskspråklige nettadressene ikke er indekserte.
Når du arbeider med
flerspråklige nettsteder
, anbefaler vi en tilnærming med ett språk per side. Når du skal velge hvordan brukerne skal angi sitt språk, må du påse at søkerobotene og brukerne kan navigere fra startsiden til alt språkinnhold uten informasjonskapsler eller andre lignende metoder. For å forenkle nettstedsstrukturen for både brukere og søkemotorer og samtidig øke brukervennligheten og søkbarheten av stedet på engelsk bør du også vurdere å skille ut det engelskspråklige innholdet i et annet underdomene (for eksempel en.korukamari.com/) eller en annen undermappe (for eksempel www.korukamari.com/en/). Dette vil ikke bare gi en klarere struktur og bedre søkbarhet, men gi deg mulighet til å nå ulike land med det finske og engelske innholdet i Verktøy for nettredaktører hvis du skulle ønske det (men hvis det engelskspråklige innholdet ikke er rettet mot ett spesielt land, men alle engelskspråklige brukere rundt om i verden, anbefales det ikke å
bruke verktøyet for geografisk mål
).
Det anbefales heller ikke å blande innhold på ulike språk på én side, som for eksempel på http://www.korukamari.com/stylish-crystal-jewelry-ns751-p-966.html. Ved å oversette produktbeskrivelsene kan du øke nettstedets brukervennlighet betydelig for enkelskspråklige brukere.
robots.txt
Robots.txt er en nyttig protokoll som nettredaktører kan bruke til å angi hvilke deler av nettstedet som ikke skal gjennomsøkes av søkeroboter. Hvis vi ser på http://www.korukamari.com/robots.txt, kan vi se at www.korukamari.com har god nytte av robots.txt-filen. Men det er to linjer mot slutten av filen som angir at
ingen bilder fra nettstedet skal gjennomsøkes av Googlebot
.
User-agent: Googlebot-Image
Disallow: /images/
Nettredaktøren har høyst sannsynlig en god grunn til å gjøre dette, men man bør også tenke på de brukerne som kan finne nettstedet gjennom bildesøk eller bilder som dukker opp i universelle søk. Ved å tillate at bilder fra domenet ditt gjennomsøkes og indekseres kan du øke synligheten og treffrekvensen for nettstedet ditt, og dermed bringe flere besøkende til nettstedet.
404 Not found
Brukerne får se en
404-side
når de forsøker å navigere til en ikke-eksisterende side på nettstedet. Det er flott å se at nettadressene som ikke finnes på www.korukamari.com allerede returnerer det riktige 404 HTTP-svaret!
Det kan være mange grunner til at brukeren havner på en 404-side på domenet ditt (brukeren har for eksempel klikket på en brutt kobling eller feilstavet nettadressen), så det er fornuftig å gjøre disse 404-sidene så nyttige som mulig. I stedet for en standard ferdiglaget 404-mal bør du vurdere å lage egendefinerte 404-sider som gir brukerne flere muligheter til å finne innholdet de opprinnelig var ute etter. Hvis det er mulig, bør du tilpasse 404-sidene etter utseendet til resten av nettstedet. Du kan også ta med koblinger til startsiden og annet relevant innhold på nettstedet. Selv om en ren kobling tilbake til siden brukeren opprinnelig kom fra kan være nyttig i enkelte situasjoner, er den til liten nytte i situasjoner der brukeren har feilstavet nettadressen i adressefeltet i stedet for å bli henvist fra et annet nettsted eller ha navigert til en brutt kobling fra ditt eget nettsted. Ved å gi brukerne alternative muligheter til å navigere til en annen side på nettstedet ditt hjelper du dem ikke bare å finne innholdet de var ute etter, men skaper en mer brukervennlig opplevelse på nettstedet ditt. Google tilbyr også en gratis
egendefinert 404-programsnutt
som kan brukes til å forbedre 404-sider.
Metabeskrivelser
Når brukere får en søkeresultatside, tar de ofte en rask beslutning om hvilket resultat de vil klikke på basert på titlene og beskrivelsene som de får presentert i søkeresultatene. Hjelp brukerne å ta en kvalifisert beslutning ved å
gjøre titlene og beskrivelsene så nyttige, beskrivende og nøyaktige som mulig
.
Gjentakelse av de samme metadatabeskrivelsene på flere sider bidrar ikke til å skille disse sidene fra hverandre. Hvis du redigerer metabeskrivelsen slik at den blir spesifikk for den aktuelle siden, øker du sannsynligheten for at brukerne havner på den siden de var ute etter.
Kanonisering
Noe av innholdet på nettstedet kan være tilgjengelig via ulike nettadresser, for eksempel http://www.korukamari.com/ og http://www.korukamari.com/index.php. For å sentralisere innsatsen på én side foreslår vi å angi den
kanoniske
koblingen for hver versjon av siden. Hvis du for eksempel vil at http://www.korukamari.com skal være den kanoniske nettadressen, kan du legge til følgende link -element i head-delen av http://www.korukamari.com/index.php:
Selv om Google er god til å håndtere duplisert innhold, er det klare fordeler med å angi den kanoniske versjonen av startsiden. Brukere kan nå få tilgang til og koble til siden med begge versjonene ved å dele signalene relatert til startsiden mellom disse to nettadressene. Bruk av det kanoniske link-elementet bidrar til å overføre slike signaler til den foretrukne versjonen.
Hvis du vil angi at du foretrekker at nettstedet ditt indekseres med eller uten www, kan du påse at nettstedet omformer både med og uten www og definerer en 301-viderekobling fra den sekundære versjonen til den foretrukne. I tillegg til dette kan du også angi det foretrukne domenet i Verktøy for nettredaktører.
rel="nofollow"
Nofollow
brukes til å angi at søkerobotene ikke skal følge en bestemt kobling (når det brukes som rel="nofollow" i href-attributt) eller noen koblinger på en bestemt side (når det brukes som ). Dette betyr at Googlebot generelt ikke vil følge en slik kobling, og PageRank eller ankertekst vil heller ikke passere over disse koblingene (målsider for slike koblinger kan fremdeles gjennomsøkes hvis de er koblet til fra andre deler av nettet uten nofollow eller er med i nettkartet).
Store deler av navigasjonen på butikknettstedet er «nofollowed» for øyeblikket (med unntak av produktsider). Du kan se effekten av «nofollow» ved for eksempel å gjennomføre et site:-søk i domenets nyhetsinnhold:
Fordi denne nettadressen er internt «nofollowed» er den sannsynligvis heller ikke indeksert, og finnes derfor ikke i søkeresultatene. Selv om «nofollowing» påloggingssider kan være en god idé (Googlebot kan ikke logge på nettstedet ditt likevel), bør du vurdere å droppe «nofollow» fra noen av de andre navigasjonskoblingene som kan være interessante for generelle brukere. Nye tilbud, nyheter og kontaktinformasjon, for å nevne noe, kan være interessante sider for alle som ønsker å kjøpe produktene som du selger. Hvis du også sørger for at søkemotorer og brukere kan følge språkvalget på nettstedet ditt, økes nettstedets flerspråklige søkbarhet og brukervennlighet. Men hvis hensikten er å hindre at disse sidene indekseres, vil det være en bedre tilnærming å bruke robots.txt eller noindex-metakoder i stedet for «nofollow»-koblinger, fordi disse metodene garanterer at innholdet blokkeres. En «nofollow»-kobling garanterer imidlertid ikke at noen andre har koblet til det dokumentet.
Vi håper at du har hatt nytte av Siteklinikk-analysen av www.korukamari.com. De kommende ukene vil vi fortsette serien med Siteklinikk-poster, så følg med for å få flere tips om hvordan du lager søkbart og brukervennlig innhold. Som alltid – hvis du har spørsmål om dette innlegget eller et annet emne relatert til Google Søk eller Verktøy for nettredaktører, kan du gjerne komme med et innlegg i
hjelpeforumet for nettredaktører
.
Skrevet av Anu, Fredrik & Jonas - Search Quality
Etiketter
Ad Grants
AdSense
adwords
AdWords Editor
AdWords eksperiment
AdWords Hjelpesenter
adwords kundematch
adwords mobil
adwords mobile
AdWords målgruppestatistikk
adwords next
adwords nyheter
adwords oppdateringer
AdWords Policy
AdWords utkast
android
annonseinnovasjoner
annonseløsningene
Annonseplassering
Annonseringer
Annonseringsvilkår
Annonseutvidelser
annonsører
anropsutvidelse
appene
appinstallasjonsannonsene
appkampanjer
apps
automatiske budstrategier
bannerannonser
bannerannonsører
bannerkampanjeplanlegger
Betalt vs Organisk rapport
brukerstøtten for AdWords
bud
budavgjørelser
budjustering
budjustering annonseplan
budjustering enheter
budjustering steder
CPC
CPM-kampanjer
customer match
demografiske resultater
Devialet
diagnose og forhåndsvisning og av annonse
Displayannonser
Displaynettverket
Displaynetværk
dynamisk remarketing
dynamiske remarketingannonser
effektiv maks. CPC
eksperiment
enhetsspesifikke destinasjonssider
Fakturering
fleksible budstrategier
Forbedrede kampanjer
forbedrede kampanjer og nye funksjoner
frakt
frekvenstak
GDN
geografisk målretting
Gmail-annonse
Gmail-annonsene
Gmail-annonser
Google AdWords
Google Analytics
Google Analytics Premium
Google displaynettverk
Google Jobs
Google Merchant Center
Google My Business
Google Norge
google partners
Google play
Google Sales
Google Shopping
Google Søk
Googles Innholdsnettverk
hangout on air
hvor din annonse blir vist
innovasjoner
innsikt
interaktive annonseformater
investert
julehandelen
kampanje innstillinger
kampanjeadministrasjon
kampanjeresultatene
kampanjetype
Kampanjeutkast
klikk
klikkandel
Kom igang med AdWords
kontostruktur
konverteringer
konverteringsbud
Konverteringsestimater
konverteringssporing
Kundematch
kundesamsvar
Kunngjøringer
kvalitetscore
kvalitetspoeng
Live event
maksimer antall klikk
managerkontoer
Markedsføringstips
masseoppgradering
masseopplastninger av søkeord
masseredigering
Massredigering
MCC
meldingsutvidelser
Merchant Center
micro-moments
mobil
mobil landinggside
mobil ux
Mobilannonsering
mobilbudjusteringer
mobile app
mobile site
mobile ux
mobilopplevelsen
multi-skjerm
Mål resultatene
mål-CPA
målgruppeløsninger
målgrupper
Målgruppestatistikken
måloppdateringer
målretning
målrett mot søkesideplassering
Målretting
målretting over tid
Nettdesign
nettstedslink
nyheter
online webinar
Oppdatering
oppdateringer
oppgradering
Oppgraderingssenter
Optimalisering
optimisert
Organisk søk
plasseringsresultater
premium partners
Produkter-fanen
produktgrupper
Produktoppføringsannonser
produktstatus
Rapporter
rapportering og analyse
rapporteringskolonnen
Relaterte produkter
remarketing
remarketing shopping
remarketing-tagger
remarketingstrategien
resultatendringer
resultater
Resultatsberegninger
Resultatskolonner
resultatsporing etter enhet
Retningslinjene
sammenslåing og oppgradering
shopping kundematch
status over tid
statusannoteringer
suksess
søkeord
søkeordsrapport
tester
think with google
Uken videotips
Ukens “fun fact”
Ukens ”fun fact”
Ukens fun fact
Ukens Mikroøyeblikk
Ukens retningslinjer
Ukens video
universelle appkampanjer
URL
URLs
utvidet CPC
valuere resultatene
verdisporing
Verktøy
video
videokampanjer
visninger
webinar
Webmaster
YouTube
Archive
2018
mars
2017
nov.
sep.
juni
mai
mars
feb.
2016
des.
nov.
okt.
aug.
juli
juni
mai
apr.
mars
feb.
jan.
2015
des.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
mai
apr.
mars
feb.
2014
des.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
mai
apr.
mars
2013
des.
nov.
sep.
juli
juni
mai
apr.
mars
feb.
2012
des.
nov.
sep.
aug.
juli
juni
mai
apr.
jan.
2011
des.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
mai
apr.
mars
feb.
jan.
2010
des.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
mai
apr.
mars
feb.
jan.
2009
des.
nov.
okt.
sep.
aug.
juli
juni
mai
apr.
mars
feb.
jan.
2008
des.
nov.
Feed
Følg på e-post