Metabeskrivelser
Som en fortsettelse av det som ble tatt opp i den
forrige artikkelen, vil jeg gjerne understreke at
tekstutdraget som velges for nettadressevisningen, ikke nødvendigvis trenger å være selve beskrivelsen. Enkelte ganger kan et utdrag fra innholdet på en side benyttes av algoritmen i stedet, hvis dette utdraget vurderes som potensielt nyttigere for brukerne. Som nevnt tidligere, er det også viktig å huske at søkeresultatet med kombinasjonen tittel, beskrivelse og nettadresse ofte er brukerens førsteinntrykk av nettstedet. Derfor er det
viktig at informasjonen som vises her, er nyttig for brukeren og gjør at vedkommende blir interessert i å besøke nettstedet. Nedenfor finner du to observasjoner som du kan vurdere nøye:
Nyttige titler og beskrivelser er både konsekvente og informative. Dette kan være utfordrende hvis du driver et stort nettsted, men det hjelper brukeren å få så tydelig informasjon som mulig om nettsiden før vedkommende klikker på søkeresultatet. Husk at alle sidene i nettstedsøket kan ende opp på søkeresultatsiden med den angitte tittelen og tekstutdraget. Sørg derfor for at informasjonen du oppgir her, er så nyttig som mulig. Hvis deler av navigasjonen (f.eks.
«1 2 3 4 5 > >>») vises i utdraget, er ikke dette nyttig for brukerne.
En kort og unik beskrivelse i tekstutdraget for hver enkelt side som både er informativ og nyttig, kan gi gode resultater både i forhold til søkemotorer og brukere.
I et eksempel på en produktside fra www.pbgolv.se (skjermbilde 1 nedenfor) ser vi at det ikke finnes en metakode med beskrivelse av siden i kildekoden (skjermbilde 2 nedenfor). Det vil ofte lønne seg å ha bedre beskrivelser på produktsider som dette. Hvis vi ser på siden som et
potensielt søkeresultat (skjermbilde 3), får brukeren opp et tekstutdrag med utdrag av menyen på siden. Dette kunne vært byttet ut med for eksempel en beskrivelse av badekar, som siden handler om.
Kanonikalisering
Dette kan virke lite viktig, men etter hvert som flere nettsteder kobler til ditt nettstedet, har du ingen kontroll over hvilke koblinger de bruker for å peke til nettstedet ditt. Ved å bruke kanonikalisering i disse tilfellene kan du forsikre deg om flere varianter av en kobling regnes som én og samme kobling, som i følgende eksempel:
www.pbgolv.se/index.php
www.pbgolv.se/
pbgolv.se/
Alt-attributter for bilder
På samme måte som metabeskrivelser er viktig for å beskrive innholdet på en side, kan du bruke alt-attributter for å
beskrive innholdet i et bilde. Ikke glem at
Google Bildesøk også er en måte for brukere å finne nettstedet ditt på. Enkelte brukere kan foretrekke visuell kommunikasjon, og da bør du ikke overse bildesøk, siden dette blir mer og mer populært som en kanal for å fange opp nye brukere.
Ta en titt på en eksempelproduktside: http://www.pbgolv.se/laminat.asp. Her ser du at ingen av bildene har informasjon om produktene de avbilder.
Blokkering av indeksering av uviktige bilder
Vårt eksempelnettsted har foreløpig ikke tatt i bruk en robots.txt-fil (http://www.pbgolv.se/robots.txt). Dette er helt greit! Det er ikke nødvendig teknisk at du har en robots.txt-fil på nettstedet, så lenge du ikke har behov for en. Når du ikke har en robots.txt-fil på nettstedet, fortelle du søkemotorene at de fritt kan gjennomsøke hele nettstedet, med unntak av eventuelle andre begrensninger på sidene, som for eksempel
«noindex»-metakoder. Vi har allerede vært innom bruken av
robots.txt og
nofollow, samt hvordan de brukes for å kontrollere indekseringen av innhold på nettstedet. Ved å bruke metakoden noindex, kan du i større detalj styre hva indekseringen skal omfatte og utelate, helt ned på sidenivå. Du kan vurdere å utelukke sider fra indekseringen som ikke vil være nyttige for brukerne å klikke på i søkeresultatene. For eksempel har www.pbgolv.se indeksert utsjekkingssiden i handlekurven, og denne vises i
søkeresultatene fra nettstedet. Dette er ikke den første siden en bruker vil besøke på nettstedet, og særlig ikke hvis de klikker på en kobling i en søkemotor. Selv om det ikke er påkrevd, kan du vurdere å blokkere slike sider fra indekseringen. Du kan lese mer om bruken av noindeks både i
Googles blogg for nettredaktører og i
brukerstøtten for nettredaktører.
Vi håper at denne nettstedstudien har vært nyttig for deg. Husk at du kan få tilgang til enorme mengder informasjon – med et enkelt søk! Vi oppfordrer deg til å besøke bloggen for Googles senter for nettredaktører, som vi har henvist til i denne studien.
Lykke til!